(Bio) LNG en CNG

Biogas kan, na opwerking tot aardgaskwaliteit, worden gecomprimeerd tot CBG (Compressed Bio Gas) en vloeibaar gemaakt worden LBG (Liquid Bio Gas). Het product heeft dan dezelfde eigenschappen als CNG (Compressed Natural Gas) en LBG (Liquid Natural Gas). Het is een ideale brandstof voor onder meer auto’s, bussen en vrachtwagens. In het bijzonder in het stedelijk gebied omdat deze brandstof vrijwel geen fijn stof of NOx uitstoot veroorzaakt.

Billboard on Bus Side

Bij steeds meer tankstations is CNG (Compressed Natural Gas) verkrijgbaar en bestaat uit samengeperst aardgas. Het equivalent voor biogas of Groen gas is bio-CNG of CBG (Compressed BioGas). Het biogas wordt, na opwerking, op druk gebracht tot ca. 300 bar en opgeslagen in gascilinders. Het methaangehalte van bio-CNG/CBG is hoger dan 90% en 1 kilogram staat qua energie-inhoud is te vergelijken met 1 liter diesel.

47259

Een andere optie is LNG (Liquefied Natural Gas) waarbij aardgas vloeibaar is gemaakt. Het equivalent voor biogas of Groen gas is bio-LNG of LBG (Liquefied BioGas). Het gas is vloeibaar gemaakt door het te koelen tot een zeer lage temperatuur (-162°C). Het methaangehalte loopt hierbij op tot 100% en de actieradius per liter is 2,5 keer zo groot als bij bio-CNG/CBG. Echter, het nadeel van bio-LNG/LBG is dat er veel energie nodig is voor het vloeibaar maken van het gas